Yenidoğanlarda Doğum Travmaları - Aydoğmuş, Yüksel Hakan (Güncel Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları V, 2023)
Doğum travmalarında sıklıkla baş, boyun ve omuz bölgesi hasar görmektedir. Yüz, karın ve alt ekstremiteler de nadir etkilenen lokasyonlardır. Klavikula, doğum eyleminde en sık kırılan kemiktir. Doğum travmasına bağlı en çok etkilenen iç organ karaciğerdir. Sonuç olarak, yenidoğan bebek doğum salonunda değerlendirildikten sonra mutlaka ilk 24 saatte, bir çocuk hekimi tarafından detaylı muayene edilmelidir. Böylelikle doğum travmasına bağlı patolojiler ivedilikle tespit edilecek ve ileriki dönemde prognoz açısından avantaj sağlanacaktır.