Şehir Pazarlaması Kapsamında Uluslararası Fuar ve Sergilerin İzmir Turizmine Olası Katkılarının Değerlendirilmesi: Dünya Sergisi Örneği - Demoğlu, Muhammed Alicem; Atay, Hakan (Ekonomi ve Yönetim Bilimlerinde Güncel Akademik Araştırmalar II (Mart), 2023)
Günümüzde teknolojinin ve ulaşım olanaklarının gelişmesi nedeniyle dünya şehirleri arasındaki rekabet önemli ölçüde artış göstermiştir. Ülkeler ve şehirler kendilerini uluslararası pazarda etkili bir şekilde tanıtabilmek ve pazarlayabilmek adına uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapmaktadırlar. Bu çalışma, İzmir’in EXPO’ya olası adaylığından hareketle, şehir pazarlaması kapsamında İzmir’in uluslararası fuar ve sergiler açısından mevcut konumu ve geleceğini EXPO’nun en eski ve en büyük türü olan Dünya Sergisi örneği ile birlikte ele almayı amaçlamaktadır. Çalışmanın amacı doğrultusunda turizm sektöründe çalışan bireylerle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde katılımcıların belirttikleri ifadeler çeşitli boyutlar altında yer alan belirli temalar altında gruplandırılmış ve yorumlanmıştır. Böylelikle şehir pazarlaması kapsamında uluslararası fuar ve sergilerin İzmir turizmine olası katkıları Dünya Sergisi örneği ile değerlendirilmiştir. İzmir’in EXPO’ya ev sahipliği yapabilmesi için mevcut altyapı ve üstyapısını iyileştirmesi ve şehrin karakteristiğini ön plana çıkaran ve geleceğin sorunlarına çözüm arayan etkili bir temayla aday olması gerektiğini ortaya koyması bakımından bu araştırmanın ilgili literatüre katkı sağlayacağı düşünülmüştür.