Süreç Endüstrilerinde Parti Büyüklüğü Belirleme ve Çizelgeleme Probleminin İncelenmesi - Demircan Keskin, Fatma; Soyuer, Haluk (Ekonomi ve Yönetim Bilimlerinde Güncel Akademik Araştırmalar II (Mart), 2023)
İşletmelerin günümüz yoğun rekabet koşullarında müşteri memnuniyeti ile maliyetler arasındaki dengeyi sağlayabilmesi gittikçe zorlaşmaktadır. Üretim planlama ve çizelgeleme bu noktada kritik öneme sahiptir. İşlerin belirlenmiş olan performans kriterlerini en iyileyecek şekilde hangi zaman aralığında hangi sıralama ile hangi kaynaklar kullanılarak gerçekleştirilmesi gerektiği kararlarının verildiği üretim çizelgeleme sürecinin başarılı olarak gerçekleştirilebilmesi birçok faktöre bağlıdır.  Üretim çizelgeleme problemleri, ele alındıkları süreçlerin yapısı ve endüstrinin özelliklerinden etkilenen problemlerdir. Bu nedenle bu alanda yapılan çalışmaların uygulanabilir olması için çizelgeleme probleminin endüstriye özgü özellikler ve değişkenlikler göz önünde bulundurularak ele alınması gerekmektedir. Bu kitap bölümünde üretim çizelgeleme problemi süreç endüstrilerinde ele alınmaktadır. İlk olarak süreç endüstrileri tanımlanmakta, süreç endüstrilerinin çizelgeleme sürecini etkileyen özellikleri sunulmakta ve süreç endüstrilerinde çizelgeleme problemlerinin parti büyüklüğü belirleme problemi ile bütünleşik olarak ele alınma nedenleri belirtilmektedir. Bunu takiben literatürde yer alan parti büyüklüğü belirleme ve çizelgeleme modelleri, bu modellerin özellikleri ve modellerde kullanılan parametreler açıklanmaktadır. Son olarak bu modelleri süreç endüstrilerinde uygulayan çalışmalardan bahsedilmektedir.