Depremde Gruplarla Sosyal Hizmet Çalışması - Yanar, Gökhan; Kurşun, Fatih; Türkmen, Melike (Afet ve Krizlerde Sosyal Hizmet, 2023)
Deprem; fiziksel, psikososyal ve ekonomik yıkıma neden olan, yaşamının dinamiklerini etkileyen travmatik bir olaydır. Deprem, geniş bir nüfus grubunu etkilemesi bakımından da önem arz etmektedir. Deprem sonrası etkilenen kişilere erken dönemde ve yeterli düzeyde sağlanacak olan psikososyal müdahaleler, travmatik olayların kalıcı ruh sağlığı sorunlarına dönüşmesini önlemede etkilidir. Geniş nüfus grupları ile çalışmada etkili olan müdahale yaklaşımlarından biri de grupla sosyal hizmet çalışmasıdır. Grupla sosyal hizmet müdahalesi afetzedelerin ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli terapötik yaklaşımları ve yöntemleri birleştiren bir sosyal hizmet müdahalesidir. Deprem sonrası grup çalışması, depremin etkilediği bireylerin en temelde duygusal ve psikolojik iyilik hallerini desteklemeyi amaçlar. Bu müdahale modeli, bireyler arasında destek ağı oluşturarak travmatik deneyimleri işlemelerine yardımcı olur. Deprem sonrası grup çalışmaları, sosyal hizmet ve güçlendirme yaklaşımının bir sentezi olarak, bireylerin ve toplulukların depremin etkilerine karşı dirençli hale gelmelerini amaçlar. Bu çalışmalar, depremzedelere duygusal destek sağlamakla kalmayıp aynı zamanda aktif katılım ve dayanışma aracılığıyla toplumsal bağları güçlendirir. Deprem travmasına maruz kalan bireylerin yaşadıkları ruhsal sorunlar ve gereksinimler çeşitlenmektedir. Grupla sosyal hizmet müdahalesi kapsamında “psikodinamik grup çalışması”, “bilişsel-davranışsal grup çalışması” ve “destekleyici grup çalışması” etkili ve hızlı sonuçlar vermektedir.