Afetlerde Risk ve Kriz İletişimi - Arslan, Aynur (Afet ve Krizlerde Sosyal Hizmet, 2023)
Afet döneminde iletişim en temel ihtiyaçtır. Belirsizliğin ve kaosun arttığı afet döneminde planlı iletişim, sürecin daha etkin yönetilmesini sağlar. Örgütlü bir çalışmayı gerektiren afet yönetiminde stratejik planlama sorumluluğu öncelikle devletindir. Bu kapsamda merkez yönetimlerle birlikte, yerel yönetimler, bağlı kuruluşlar, özel kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve medya gibi birçok kurum ve kuruluş afetle mücadelede AFAD koordinasyonunda stratejik planlama ve işbirliği yapar. Risk ve kriz iletişim stratejileri afet yönetim planının önemli bir bölümünü oluşturur. Afet yönetiminde iletişim stratejileri afetin yıkıcı etkilerinin en aza indirilmesinde iletişim ve medya çalışmalarının planlanmasını içerir. Afet riskine karşı halkın bilgilendirilmesi, afet yönetim ekibinin ve afetle ilgili kurum ve kuruluşların koordinasyonu, afet sırasında ortaya çıkan bilgi ihtiyacının giderilerek belirsizliğin azaltılması, haberleşmenin sağlanması, kamuoyu desteğinin ve afetzedelerle iletişimin sağlanması, bölgedeki ihtiyaçların duyurulması, afetten etkilenen tüm savunmasız grupların görünür olması iletişim ve medya çalışmaları aracılığıyla mümkün olur. Afet planında risk ve kriz iletişim stratejileri sosyal hizmet örgütlerinin ve sosyal hizmet uzmanlarının rol ve sorumluluklarının gerçekleştirilmesini destekler. Deprem afetinde sosyal hizmetin koruyucu-önleyici, eğitici-geliştirici ve rehabilite edici faaliyetlerinin yerine getirilmesinde ihtiyaç duyduğu bilgi, iletişim, koordinasyon ve gerektiğinde medya desteği etkin planlanmış risk ve kriz iletişim stratejileri ile gerçekleştirilebilir.