Depremin İkincil Mağdurları - Kalaycı, Sami (Afet ve Krizlerde Sosyal Hizmet, 2023)
Günümüzde teknoloji alanında yaşanan gelişmeler bir konu hakkındaki bilginin birey, toplum ya da ilgili olanlarla paylaşılmasının saniyeler içerisinde olmasına imkan tanımıştır. Bu yönüyle iletişim, haberleşme, bilgi paylaşımı vb. konularda aracı olan kitle iletişim araçları ile sosyal medya platformları kolay ulaşılabilinen güçlü veri kaynaklarıdır. Dolayısıyla birey ve toplumlar birçok medya araçları sayesinde anlık ve günlük bilgi ve habere erişme imkanı elde etmiştir. Ancak bu imkan ve kaynaklar yanlış ve kontrolsüz şekilde farklı amaçlar için kullanıldığı durumlarda ise toplum için ciddi zararları olan bir duruma dönüşebilmektedir. Nitekim deprem gibi olağanüstü afet süreçinde daha yoğun şekilde kullanımının olduğu, bireylerin dikkat ve takiplerinin daha fazla toplandığı medya araçlarında kontrolsüz, denetimsiz ve teyitsiz yapılan haber ve bilgilendirmeler dezenformasyona neden olmaktadır. Böylece deprem gibi afetlerin yaşandığı dönemde sunulan bilgi ve haberler toplumda daha fazla mağduriyetlerin oluşmasına zemin oluşturmaktadır. Bu bağlamda çalışmayla deprem döneminde kitle iletişim araçları ile yapılan haber ve bilgilendirilmelerin birey ve toplum üzerinde yaptığı olumsuz etkilere dikkat çekmek amaçlanmıştır.