Dünyada ve Türkiye’de Afet Yönetim Sitemleri - Öngören, Bülent; Temiz Sarıkaya, Sibel (Afet ve Krizlerde Sosyal Hizmet, 2023)
Afet, doğası gereği etkilediği yerlerde sosyal, ekonomik ve fiziksel kayıplara neden olan, olağan düzeni ve insan yaşamını bozan veya durduran, toplumun baş edemediği doğa veya insan kaynaklı olaylardır. Çoğu zaman başedilemesi zordur. Bu nedenle afetle mücadele, etkilerini azaltma ve iyileştirmede kolektif bir çaba ve müdahaleyi gerektirmektedir. Bu kolektif çaba ve müdahalelerin sistematik ve organize bir şekilde gerçekleşmesi gerekir. Her ülkenin kendine özgü ve en sık karşılaştığı afet durumlarına özgü afet yönetim sitemleri geliştirmektedir. Afet yönetimi, afetlerin önlenmesi ve zararlarının azaltılması, afetlere karşı hazırlıklı olunması, afet anında hızlı ve etkili bir arama-kurtarma, ilk yardım, geçici barınma ve yeniden inşa çalışmalarının yürütülebilmesi için, mevcut bütün imkân ve kaynakların akılcı bir şekilde yönetilmesini gerektiren çok genel bir kavramdır. Bu bölümde dünyada ve Türkiye’deki afet yönetim sistemleri ele alınmıştır.