Uşak Kilimlerinde Kullanılan Motiflerin Seramik Bünye Üzerine Hediyelik Eşya Olarak Uygulanması - Besrek, Elvan; Gülaçtı, Nurettin (Plastik Sanatlar Alanında Seramik ve Cam Üzerine Yaklaşımlar 3-Mutlu, 2024)
Anadolu farklı uygarlıkların içinde yaşadığı zengin kültürün ve geleneklerin günümüze kadar geldiği coğrafyaya sahiptir. İnsanın konfor alanının gelişiminde kullanılan çok önemli bir yere sahip olan el sanatı olan kilim insanlık tarihinin derin köklerine dayanan özel bir yere sahip tekstil ürünüdür. Türklerin yaşam gelişim sürecinde, 13. Yüzyıldan itibaren kilim dokumacılığını benimsemişlerdi. Bu da kilimin Türk kültüründe özel bir yer edinmesini sağlamıştır. Kilimler, Türklerin sanatsal ve kültürel birikiminin önemli bir yansıması olarak kabul edilmektedir. Kilim motifleri estetik kaygılar taşımasının yanında renk ve çeşitleri ile seramik çalışmalar üzerinde geleneksel Türk Sanatlarını yansıtmıştır. Uşak kilim motiflerini iki ve üç boyutlu tasarımlarla seramik bünyeler üzerine uyarlayarak günümüzde daha çok kullanışlı hediyelik eşyalar olarak uygulanırlığını somut objelerle paylaşılması düşünülmüştür. Uşak kültürünü yansıtan kilim motiflerinin günlük yaşamda seramik bünye üzerine uygulanması sonucunda hediyelik eşya olarak geleneksel sanatın disiplinler arası yansıtılması açısından önemli görülmüştür.Uşak kilimlerindeki motiflerin günümüz seramik sanatına aktarılarak seramik yüzeylere uygulanması, Uşak ekonomisine katkı sağlayacağı öngörülmektedir. Modern seramik sanatı aracılığıyla Uşak kilim motiflerinden esinlenerek üretilen seramiklerin kuşaktan kuşağa aktarılması, kültürel değerlerin gelecek nesillere aktarılması Geleneksel - Kültürel değerlerin yaşatılması önem arz etmektedir. Bu araştırmada geleneksel Uşak kilim motiflerinin seramik sanatıyla ekonomiye katkısı araştırılmış, sonuçları ile sanatın ekonomiye yeni bir öneri olarak sunulması amaçlanmıştır.