Ortaöğretim Kimya Teknolojileri Alanı Temel Kimya Dersi Laboratuvar Aktivitelerinin İncelenmesi - Ülkü Özcan, Sibel; Doğan, Fatih (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış IX, 2024)
Kimya doğası gereği soyut ve anlaşılması zor kavramlar içermektedir. Dolayısıyla kimya eğitiminde kavramların anlamlı ve kalıcı bir şekilde öğrenilmesi adına öğrencilerin aktif katılımını sağlayan en önemli öğrenme ortamı laboratuvarlardır. Laboratuvarlar kimyanın moleküler düzeyi ile algıladığımız dünya arasında köprü kuran ortamlardır. Mesleki ve teknik eğitim kurumun ait olan Kimya Teknolojileri alanı sektörün istek ve ihtiyaçları doğrultusunda, bilimsel ve teknolojik gelişmeler paralelinde mesleki yeterliliğe sahip, bilimsel yönden donanımlı, alanında uzman mesleki elemanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle çalışmada ortaöğretim kimya teknolojileri alanında yer alan temel kimya dersinin laboratuvar aktivitelerine yönelik ölçme aracı (TKDDF) geliştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul ili Bahçelievler ilçesindeki bir meslek lisesinde kimya teknolojileri alanında öğrenim gören öğrenciler oluşturmuştur. TKDDF geliştirilme sürecinde kapsam geçerliği ve yapısal geçerlik çalışmaları yürütülmüştür. TKDDF nın kapsam geçerliği 14 kişilik uzman görüşü vasıtasıyla, yapısal geçerliği ise Rasch Modeli kullanılarak WİNSTEP programı ile gerçekleştirilmiştir. TKDDF nin yapı geçerlik çalışmalarında tek boyutluluk, iç tutarlılık, güvenilirlik, madde uyum ve madde polarite analizleri ve maddelere ait kalibrasyon haritası incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda kimya teknolojileri alanı temel kimya deneylerinin değerlendirilmesi amacıyla geçerli ve güvenilir, üretken 23 madde iceren TKDDF hazırlanmıştır