8.Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabında Bulunan Metafor ve Analojilerin Tespiti - Çiftçi, Burak; Aydın, Abdullah (Fen Eğitimi Araştırmalarına Güncel Bakış IX, 2024)
Bu çalışmada, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2023-2024 yılları arasında yayımlanan ilköğretim 8. sınıf fen bilimleri kitabında yer alan metafor ve analojilerin tespiti yapılmıştır. Adı geçen fen bilimleri kitabındaki metafor ve analojiler ünite konu başlıkları altında ifade edilerek tablolaştırılmıştır. Araştırmada nitel araştırmanın alt dallarından olan doküman incelemesi yöntemi kullanılmış olup verilerin analizinde ise içerik analizi yönteminden faydalanılmıştır. Araştırmada, 8.sınıf fen bilimleri ders kitabında yer alan metaforlar ve analojilerin güvenilirliğini artırmak için alanında uzman 11 fen bilimleri öğretmeninin görüşleri alınmıştır. Onların görüşleri neticesinde güvenirlik yüzdesi hesaplanmış ve güvenirlik oranı %89.39 olarak hesaplanmıştır. Bu hesaplamada Miles ve Huberman’ın güvenirlik eşitliği kullanılmış ve değer bu eşitliğe göre güvenilir bulunmuştur. Sonuç olarak ifade edilen fen bilimleri kitabında metafor ve analojilerin çok az miktarda kullanıldığı tespit edilmiştir.