Acil Transkütanöz Pacemaker (TKP) Uygulaması - Kılıç, Deniz (Acil Kardiyopulmoner Hastalıklar, 2023)
Toraks içindeki yapıları değerlendirmek için ön tanılarımıza yönelik toraks tomografisi kontrastsız ya da kontrastlı çekilebilir. Parankim ve vasküler yapıları değerlendirmek için kontrastlı çekim tercih edilir. Kontrast madde; arterleri doldurduğunda çekilen tomografi kalp ve vasküler yapıları, dokulara dağıldığında çekilen tomografi parankimi değerlendirmemizi sağlar. Aort diseksiyon, aort rüptürü, yüksek riskli akut pulmoner emboli gibi tanısı için diğer tetkiklerin yeterli olmadığı, hayati durumlarda toraks tomografisi ilk tercih edilecek tetkik olsa da kardiyopulmoner acil durumların çoğunda ilk tercih edilmez. Buna rağmen herhangi bir nedenle toraks tomografisi çekildiğinde kardiyopulmoner acil durumların tomografi bulgularını bilmek tanıya çabuk ulaşmamızı sağlayacaktır.