Aortik Aciller: Literatür Güncellemesi - Çeliktürk, Eray (Acil Kardiyopulmoner Hastalıklar, 2023)
Aortik aciller, benzer prezentasyona sahip, fakat farklı demografik, klinik, patolojik özellikleri olan, hayatı tehdit eden aort hastalıklarını tanımlamak için kullanılmaktadır. Başlıca akut aort diseksiyonu (AD), intramural hematom (İMH) ve penetran aort ülseri (PAÜ) olmak üzere üç grup hastalığı içerir. AD sıklıkla şiddetli göğüs veya sırt ağrısı ve akut hemodinamik bozulma ile karakterize nispeten nadir görülen katastrofik bir hastalıktır. İMH intimal flep veya yalancı lümen ve primer intimal yırtık olmaksızın aortun medial tabakası içinde sınırlı hematom ile karakterize klinik durumdur. PAÜ intimadan derin bir şekilde aortik medyaya uzanan ateromatöz bir plağın ülserasyonudur.