Otomatik Eksternal Defibrilatör Kullanımının Yaygınlaştırılması İçin Stratejiler - Bildik, Büşra (Acil Kardiyopulmoner Hastalıklar, 2023)
Hastane dışı kardiyak arrest (HDKA), resüsitasyonda yaşanan gelişmelere rağmen tüm dünyada halen önemli bir sorundur. Kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR) arrest süresince santral kanlanmayı korumak için mutlaka gerekli olsa da, şoklanabilir ritmler için erken defibrilasyon altın anahtardır. Otomatik eksternal defibrilatörler (OED) kullanımı geçmişe nazaran yaygınlaştırmış olsa da, cihaza ulaşımda zorluk, halka açık alanlarda cihazların bulunma zorunluluğu konusundaki yasal boşluklar, kullanıcıların eğitimsizliği ve çekincesi gibi nedenlerle bu konuda hala bazı sorunlar yaşanmaktadır. Temel yaşam desteği eğitim programlarının arttırılması, OED’ye ulaşımın kolaylaştırılması, toplumsal bilgilendirmeler yapılması ve yasal düzenlemeler yapılması kullanımı arttıracak stratejik adımlardır.