Acil Trombolitik Uygulama İlkeleri - Sayhan, Mustafa Burak (Acil Kardiyopulmoner Hastalıklar, 2023)
Fibrinolitik ajanlar; akut iskemik inme, akut pulmoner emboli, akut miyokard infarktüsü, periferik arter tıkanıklıkları, venöz tromboembolizm (derin ven trombozu), kalıcı santral intravenöz kateter ve kalp kapak protezlerinde oluşan pıhtıların eritilmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Fakat her endikasyonda, trombolitik tedavinin yeri ve etkinliği aynı kanıt ve öneri düzeyinde değildir. Özellikle bilinmesi gereken nokta şudur; hangi endikasyonla hangi trombolitik ajan kullanılırsa kullanılsın asıl faydanın, ilacın erken verilmesine bağlı olduğudur. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de klinik pratikte trombolitik uygulamasının yeteri kadar yaygınlaşamamasında en büyük payı, potansiyel risklerin varlığı ve bu durumlarda klinisyenin yaklaşım algoritmalarına yeterince hakim olmaması oluşturmaktadır. Bu yazıda trombolitik ajanların genel özelliklerinin yanı sıra, kullanımı konusunda sıkça merak edilen sorulara verilecek yanıtlar güncel kılavuzlar ışığında tartışılmıştır.