Akut Koroner Sendromlar - Sivil, Ramazan (Acil Kardiyopulmoner Hastalıklar, 2023)
Akut koroner sendromlar (AKS) çok geniş bir klinik yelpazede karşımıza çıkabilirler. Kardiyak arrestten başvuru anında asemptomatik göğüs ağrısı öyküsü olan tablo arasında dağılım gösterebilir. Ana kardiyak yakınma çoğu zaman göğüste sıkıştırıcı vasıflı baskı hissi şeklindeki göğüs ağrısıdır. Eşdeğer yakınma olarak nefes darlığı, epigastrik ağrı veya sol kolda ağrı şeklinde de ortaya çıkabilir. Göğüs ağrısı ve ilişki semptomlar ABD’de 2020 yılında yaklaşık 7,2 milyon başvuru ile acile ikinci en sık başvuru nedenidir. Genellikle acile başvuran tüm göğüs ağrısı sebepleri içerisinde ise AKS %5.1 oranındadır ve göğüs ağrısının yarısından fazlası kardiyak dışı sebeplerden kaynaklanmaktadır. Hastaların başvuru şikayetleri, Elektrokardiyogram(EKG) değerlendirmesi, hemodinamik durumu, muayene bulguları, laboratuvar ve görüntüleme testleri sonucunda belli ön tanılara göre ilerlenir. AKS tanısı dışında acil tedavi gerektiren AKS dışı aort diseksiyonu, pulmoner tromboemboli, pnömotoraks gibi klinik durumlara ve AKS tedavisine diğer bölümlerde değinilmiştir. Bu bölümde AKS tanısı anlatılmaya çalışılacaktır.