Vegan Beslenme - Kınıkoğlu, Oğuzcan (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Bu bölüm, vegan beslenmenin kanser önleme ve tedavi stratejilerindeki potansiyel rolünü incelemektedir. Vegan diyetler, düşük yağ ve yüksek lif içeriği, antioksidanlar ve fitokimyasallar gibi kanserle mücadelede etkili bileşenler içermektedir. Bitkisel diyetlerin kanser önleyici etkileri, turpgil sebzeler ve diyet lifi gibi unsurlarla desteklenmektedir. Meme kanseri riskinin azaltılmasında bitkisel diyetlerin etkili olduğu gözlemlenmiş, özellikle hormon reseptörü negatif tümörlerle ilişkili riskte azalma saptanmıştır. Soya tüketimi, meme kanseri riskini ve prognozunu olumlu yönde etkileyebilir. Et ve işlenmiş et tüketiminin azaltılması, özellikle premenopozal meme kanseri riskini düşürebilir. Prostat kanseri üzerinde de vegan diyetin olumlu etkileri gözlemlenmiş, bitkisel diyet uygulayan erkeklerde riskin azaldığı bulunmuştur. Özellikle, Ornish ve arkadaşlarının prostat kanseri üzerine yaptığı çalışma, düşük yağlı vegan diyetin bu kanser türü üzerindeki olumlu etkilerini göstermiştir. Kolon kanseri riskinin azaltılmasında da vegan beslenme etkili olabilir. Sonuç olarak, vegan ve bitkisel diyetler, kanser riskini azaltma ve tedavi süreçlerinde önemli bir rol oynayabilir. Bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. This chapter of the book critically examines the role of vegan diets in cancer prevention and management, highlighting the global health challenge posed by cancer. It reviews studies on the benefits of plant-based diets, rich in fiber, antioxidants, and phytochemicals, in reducing the risk and aiding the treatment of prevalent cancers such as breast and prostate. The chapter also discusses the correlation between meat consumption and increased cancer risks, particularly premenopausal breast and aggressive prostate cancers. It explores the potential of vegan diets in enhancing the efficacy of cancer treatments, including immunotherapy. The chapter emphasizes the need for further research to fully understand the impact of vegan diets on cancer, positioning it as a significant area of study in oncology and public health.