Akdeniz Diyeti - Kaya, Osman Bilge (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Kanser, hem prognozu açısından hem de tedavi maliyetleri düşünüldüğünde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Risk faktörlerine bakıldığında ; kalıtımsal özellikler, kimyasallara maruziyet, sigara ve alkol aşırı tüketimi, hormonal etkiler, viral enfeksiyonlar, ilaç kullanımı, radyasyon maruziyeti yaşam tarzı ve beslenme öne çıkmaktadır. Beslenme ve yaşam tarzı, değiştirilebilir faktörler olarak önem arz etmektedir. Akdeniz diyeti, bir yaşam şekli olarak kabul görmekte ve birçok sağlık sorununa karşı koruyucu kabul edilmektedir. Yüksek lif içeriği, başta zeytinyağı olmak üzere doymamış yağ asitlerinden zengin beslenme düzeni, antioksidan etkinliği yüksek bileşiklerce zengin olması ile akdeniz tipi beslenme düzeninin antikanser etkileri de çokça araştırmalara konu olmuştur. Baş-boyun kanserleri, hepatobiliyer sistem, kadın reprodüktif sistem, gastrointestinal sistem, ürogenital sistem kanserleri, meme, akciğer ve kolorektal kanserler gibi birçok kanserin hem oluşum riskini azalttığı hem de sağ kalım üzerine olumlu etkileri olduğu bu çalışmalarca ortaya konmuştur. Cancer is an important public health problem both in terms of its prognosis and treatment costs. When we look at the risk factors; hereditary characteristics, exposure to chemicals, excessive smoking and alcohol consumption, hormonal effects, viral infections, drug use, radiation exposure, lifestyle and nutrition come to the fore. Nutrition and lifestyle are important as modifiable factors. The Mediterranean diet is accepted as a way of life and is considered protective against many health problems. With its high fiber content, diet rich in unsaturated fatty acids, especially olive oil, and rich in compounds with high antioxidant activity, the anticancer effects of the Mediterranean-type diet have also been the subject of much research. These studies have shown that it reduces the risk of many cancers such as head and neck cancers, hepatobiliary system, female reproductive system, gastrointestinal system, urogenital system cancers, breast, lung and colorectal cancers and has positive effects on survival.