Chlorella - Dinç Sonuşen, Şermin (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Chlorella genellikle tatlı sularda tespit edilen tek hücreli algdir. Proteinler, aminoasitler, vitaminler, klorofil ve karotenoidlerden zengin içeriği sayesinde farklı kullanım alanları bulunmaktadır. Onkolojik çalışmalarda Chlorella türlerine ait ekstratlar doğrudan ya da içeriğindeki bileşenler ayrıştırılarak kullanılmıştır. İn-vitro hücresel çalışmalarda ve hayvan deneylerinde antikanser etkileri gösterilmiş olsa da onkoloji alanında geniş kontrollü insan çalışması bulunmamaktadır. Bu bölümde kısaca Chlorella’nın genel özellikleri, kullanım alanları, olası yan etkiler, ilaç etkileşimleri konusunda bilgi verilmesi; ardından onkoloji alanındaki çalışmaların özetlenmesi amaçlanmıştır. Chlorella is a single-celled algae usually detected in freshwater. It has different usage areas because of its rich content of proteins, amino acids, vitamins, chlorophyll and carotenoids. In the oncological studies, extracts of Chlorella species were used directly or by separating the components. Although anticancer effects have been demonstrated in in-vitro cellular studies and animal experiments, there are no large controlled human studies in the field of oncology. In this section, it is aimed to summarize the studies in the field of oncology after giving brief information about Chlorella's general properties, areas of use, possible side effects, and drug interactions.