Koenzim Q10 - Konca Karabuğa, Ekin (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Koenzim Q insan vücudunda endojen olarak üretilen, pankreas, karaciğer, kalp başta olmak üzere birçok organın yapısında bulunan bir bileşiktir. Oksidatif ve aerobik metabolizmada rol oynamakta aynı zamanda oksidatif stresten korunmayı sağlayacak antioksidan özellikleri bulunmaktadır. Koenzim Q’nun çeşitli yolaklarla antineoplastik özellikleri olduğu gösterilmiştir. Meme kanseri, malign melanom ve HCC gibi birçok kanser tipinin tedavisinde yer alabileceği birçok çalışma ile gösterilmiş olsa da prostat kanseri gibi pozitif etkilerinin gösterilemediği kanser tipleri de mevcuttur. Koenzim Q’nun en sık görülen yan etkileri gastrointestinal yakınmalardır fakat genel olarak iyi tolere edilebilir bir yan etki profili bulunmaktadır. Günümüzde koenzim Q’nun antineoplastik özelliklerine yönelik çalışmalar umut vadedici olsa da bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Coenzyme Q is an endogenously produced compaund which is present in most organs foremost pancreas, liver and heart. It plays a role in oxidative and aerobic metabolism and contains antioxidant features that helps prevent oxidative stress. Coenzyme Q has been shown to have anti-neoplastic features via muliple pathways. It has been shown in many studies to have beneficial effects on many cancer types such as breast, malign melanoma and HCC; but there are other types like prostate cancer where no beneficial effect has been shown. Most common side effects op Coenzyme Q are gastrointestinal compliants but it has a generally well tolerated safety profile. To this day there are promising studies regarding to Coenzyme Q’s antineoplastic features but more studies are required to determine its effects on cancer.