Meyan kökü (Glyctrrhiza Uralensis) - Aliyev, Altay (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Meyan kökü, Çin geleneksel tıpının en eski bitkisel ilaçlarından biridir. Bu bölümde konuyla ilgili güncel literatür gözden geçirilmektedir ve Meyan kökünün meme, yumurtalık, serviks, özofagus, mide, karaciğer, kolorektal, prostat, lösemi ve lenfoma, baş-boyun, cilt ve akciğer kanseri hücreleri üzerindeki etkisi tartışılmaktadır. Ek olarak, bölümün sonunda bitki-ilaç etkileşimleri vurgulanmıştır. Her ne kadar pre-klinik çalışmalar anti-kanserojenik etkiyi kanıtlasa da, klinik çalışmalarn olmayışı güvenli sonuca varmaya engel oluyor. Meyan kökünün kanser tedavisinde rutin kullanımı ile ilgili geniş kapsamlı klinik çalışmalara ihtiyaç vardır. Chinese Licorice is one of the oldest herbal medicines of Chinese traditional medicine. This chapter reviews the current literature on the topic and discusses the effect of Chinese Licorice on the breast, ovary, cervical, esophagus, stomach, liver, colorectal, prostate, leukemia and lymphoma, oral cavity, skin, and lung cancer cells. In addition, herb-drug interactions are also mentioned at the end of the chapter. Although preclinical studies may prove the anti-cancerogenic effect, absence of the clinical studies prevents reaching a reliable conclusion. There is a need for large-scale clinical studies to determine the Chinese Licorice’s routine use in cancer treatment.