Isırgan Otu (Urtica Dioica) - Dinç, Gülhan (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Dünyanın birçok yerinde bitkisel ilaçlar çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmakta olup ısırgan otu ekstraktı bu ilaçların önde gelenlerindendir. Antiinflamatuar özelliği nedeniyle karsinogenezi baskılayıp antikanser etkinlik sağladığı düşünülmektedir. Yapılan birçok çalışmada normal hücrelerde antikanser ve malign hücrelerde antimetastatik ve apopitotik etkisi gösterilmiştir. Bu etkilerinden dolayı prostat kanseri, akciğer ve meme kanseri gibi solid malignitelerde ve akut miyeloid lösemi gibi hematolojik malignitelerde kullanılır.Karaciğerde sitokrom enzimlerinin fonksiyonlarını etkilediği için sık kullanılan birçok ilaç ile etkileşebilir. Dikkatli kullanılmaması durumunda ciddi ilaç etkileşimine sebep olup hayatı tehdit eden sağlık problemlerine yol açabilir. Herbal medicines are used in many parts of the world to treat various diseases, and nettle extract is one of the leading ones. It is thought to suppress carcinogenesis and provide anticancer activity due to its anti-inflammatory properties. Many studies have shown its anticancer effect on normal cells and antimetastatic and apoptotic effects on malignant cells. Due to these effects, it is used in solid malignancies such as prostate cancer, lung and breast cancer, and hematological malignancies such as acute myeloid leukemia.Since it affects the functions of cytochrome enzymes in the liver, it may interact with many frequently used drugs. If not used carefully, it may cause serious drug interactions and lead to life-threatening health problems.