Yeşil Çay (Camellia Sinensis) - Karabuğa, Berkan (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Çay (Camellia Sinensis) dünya genelinde en sık kullanılan içecek hammaddelerinden biri olup çeşitli işlemlerle birçok farklı türleri oluşturulabilmekte, bu türlerden özellikle yeşil çayın tıbbi açıdan birçok etkisi bulunmaktadır. İçeriğindeki antioksidan özellikli metabolitler sayesinde kardiyovasküler, antialerjik, antidiyabetik ve antineoplastik etkileri bulunmaktadır. Antineoplastik etkileri birçok prostat, gastrointestinal kanserler, akciğer ve baş-boyun kanserleri gibi birçok kanser türünde gösterilmiş, karsinogenezin birçok basamağına etkileri ortaya konmuştur. Her ne kadar sağlık üzerine olumlu etkileri ön plana çıksa da birçok sitokrom P450 enzimini inhibe eden metabolitlerinin olması çeşitli ilaç etkileşimlerine neden olmakta, birçok ilacın biyoyararlanımı üzerinde olumlu/olumsuz etkileri bulunmaktadır. Yan etki profili ise sıklıkla gastrointestinal sisteme yönelik etkiler olan yeşilçayın kontrolsüz kullanımının da sağlık üzerine olumsuz etkiler oluşturabileceği unutulmamalıdır. Tea (Camellia Sinensis) is one of the most frequently used beverage raw materials around the world, and many different types can be created through various processes. Among these types, especially green tea, has many medicinal effects. It has cardiovascular, antiallergic, antidiabetic and antineoplastic effects thanks to the antioxidant metabolites it contains. Its antineoplastic effects have been demonstrated in many types of cancer such as prostate, gastrointestinal cancers, lung and head and neck cancers, and its effects on many steps of carcinogenesis have been demonstrated. Although its positive effects on health come to the fore, the fact that it has metabolites that inhibit many cytochrome P450 enzymes causes various drug interactions and has positive/negative effects on the bioavailability of many drugs. It should not be forgotten that uncontrolled use of green tea, whose side effect profile often affects the gastrointestinal system, may also have negative effects on health.