Duyu Fizyolojisi - Gürel, Elif Ezgi (Fizyoloji, 2024)
Duyular doğduğumuz andan itibaren dış dünyamız ve vücudumuzun içinde olan biten olaylar hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlarlar. Uyaranları hissedebilme yeteneğimiz zararlı etkenlerden uzak durmamızı sağlayarak bizi hayatta ve sağlıklı tutar. Gaz sızıntısının kokusunu alabilmemiz sayesinde zehirlenmekten korunuruz; iç organlarımız iltihaplandığında ağrıdığı için bir sorun olduğunu anlar ve tedavi görürüz; sevdiğimiz çiçekleri kokladığımızda mutlu oluruz. Duyular genel (somatik) duyular ve özel duyular olmak üzere 2 bölüme ayrılır. Genel duyuların reseptörleri tüm vücutta, özel duyuların reseptörleri vücutta özelleşmiş yapılarda bulunurlar. Genel duyular: mekanoreseptif duyular, termoreseptif duyular ve ağrı duyusunu içerir. Özel duyular, görme, işitme, koku ve tat duyularıdır. Bu bölümde, tüm bu duyuların yapıları ve özellikleri incelenmiştir. Thanks to our senses, we are aware of what is happening in our external world and in our body from the moment we are born. Our ability to perceive stimuli keeps us away from harmful factors and keeps us alive and healthy.We are protected from poisoning because we can smell the gas leak; When our internal organs are inflamed, we know there is a problem because it hurts and we get treatment; we smell the flowers we love and feel happy. Senses are divided into two parts: general (somatic) senses and special senses. Receptors for general senses are found throughout the body, and receptors for special senses are found in specialized structures in the body. General senses: include mechanoreceptive senses, thermoreceptive senses, and pain sensation. Special senses are sight, hearing, smell and taste. In this section, the structures and characteristics of all these senses are examined.