Zaman Yönetimi - Çağ, Ayşenur; Sözen Şahne, Bilge (Eczane Teknikerliği Temel İlkeleri, 2024)
Sahip olunan en sınırlı kaynaklar arasında yer alan zaman, sağlık hizmeti sunumunda etkileridoğrudan hastalarla ilgili çıktılar üzerinden değerlendirilebilen bir unsurdur. Yapılan işin kalitesineolan etkisi ile birlikte, çalışanların motivasyonları ile ilişkilendirilen zamanın iyi yönetilmesi, işletmeleriçerisinde uyumlu çalışmanın da gereklilikleri arasında yer almaktadır. İşletme fonksiyonlarının sağlıkhizmetlerindeki etkisinin incelendiği çalışmalarda dahil olmak üzere literatürde sıklıkla ele alınanzaman yönetimi kavramı, eczacılık hizmetlerinin etkili bir şekilde düzenlenebilmesi için çalışanlarınkendilerini geliştirmesi gereken bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü işletmenin gelişimi,çalışanların iş faaliyetlerini nasıl planladıklarına ve organize ettiklerine doğrudan bağlıdır. Bukapsamda, eczacılıkla ilgili faaliyetlerde birlikte çalışan ekiplerin başta görev tanımları olmak üzereuygun bir iş bolumu ile çalışma programlarını düzenlemeleri, hasta güvenliğini on planda tutan sağlıkhizmeti sunumunun vazgeçilmez bir parçasını oluşturmaktadır. Bu nedenle, bütün sağlık hizmetisunucularının zamanı etkin yönetebilmek için kendilerini geliştirme fırsatlarını iyi değerlendirmelerive bunları çalışma biçimlerine yansıtmaları büyük önem taşımaktadır. Time, which is one of the most limited resources, is an element whose effects can be directlyevaluated through patient-related outputs in health service delivery. Along with its impact on thequality of the work done, good management of time, which is associated with the motivation ofemployees, is among the requirements for harmonious work within organizations. The concept oftime management, which is frequently addressed in the literature, including studies examining theimpact of business functions on health services, emerges as an area where employees need toimprove themselves in order to organize pharmacy services effectively. Because the development ofthe business directly depends on how employees plan and organize their work activities. In thiscontext, organizing the work schedules of the teams working together in pharmacy-related activitieswith an appropriate division of labor, especially job descriptions, constitutes an indispensable part ofhealth service delivery that prioritizes patient safety. Therefore, it is of great importance for allhealthcare providers to make good use of the opportunities for self-improvement in order to managetheir time effectively and to reflect them in their working styles.