Kayıt ve Fatura İşlemleri - Gür Demircigil, Esra Simten (Eczane Teknikerliği Temel İlkeleri, 2024)
Eczacılık işletmelerinde yasal düzenlemelere uyum sağlamak ve hasta güvenliği için kayıtlartutulmaktadır. İlaçların üretimi, dağıtımı ve sunumu aşamalarında tutulan kayıtlar, sunulan eczacılıkhizmetlerinin kalite ve güvenilirliğini sağlamaktadır. Hastalara ilaç sunumu, toplum ve hastaneeczaneleri aracılığıyla gerçekleşmektedir. Bu süreçte eczacıların tuttukları kayıtlar, hasta güvenliği vesağlık hizmetlerinin etkin yönetimi açısından kritik öneme sahiptir. Yasal düzenlemeler, eczanelerdetutulması gereken kayıtları belirlemekte; bu kayıtların kişisel veri koruma yasalarına uygun olmasıgerekmektedir.İşletmelerde fatura süreci, işletmelerin ekonomik sürdürülebilirliğini sağlayabilmesi için önemlidir.Türkiye;de vergi kanunları kapsamında çıkarılan tebliğlerle, işletmelerin belgelerini elektronikortamda düzenlemesi ve saklaması zorunlu hale gelmiştir. Bu kapsamda, e-fatura kullanımı öneçıkmış ve belirli ciroya sahip işletmeler için kaçınılmaz olmuştur. Eczaneler de bu düzenlemedenetkilenmiş; e-fatura sistemine geçiş yapmıştır.Bu bölümde, eczacılık işletmelerinde yasal düzenlemelere uyum ve hasta güvenliğinin sağlanması içintutulan kayıtlar ve bu işletmeler özelindeki fatura süreçleri okuyucuya aktarılmaya çalışılmaktadır. In pharmaceutical enterprises, records are maintained to comply with legal regulations and ensurepatient safety. Records kept during the stages of production, distribution, and dispensing of drugscontribute to the quality and reliability of the pharmaceutical services provided. The delivery ofmedication to patients typically occurs through community and hospital pharmacies. The recordsmaintained by pharmacists during this process are critical for patient safety and the effectivemanagement of healthcare services. Legal regulations determine the records that must be kept inpharmacies, and these records must comply with personal data protection laws.The invoicing process in businesses is essential for ensuring their economic sustainability. Withregulations issued under tax laws in Turkey, enterprises are obliged to organize and store theirdocuments electronically. In this context, the use of e-invoicing has become prominent andinevitable for businesses with certain turnovers. This regulation has also affected pharmacies andtransitioned to the e-invoicing system.This section aims to provide readers with an overview of the records maintained for compliance withlegal regulations, patient safety in pharmaceutical enterprises, and invoicing processes specific tothese businesses.