Sağlık ve Eczacılık Hizmetlerinde Kalite Kavramına Bakış - Kıran, Bülent (Eczane Teknikerliği Temel İlkeleri, 2024)
Sağlık ve eczacılık hizmetlerinde kalite, hastaların ve çalışanların ihtiyaçlarını karşılayan, güvenli, etkili ve verimli sağlık hizmetleri sunmak için önemli bir kavramdır. Toplam Kalite Yönetimi ise kaliteye ulaşmak için önemli bir araçtır. Toplam kalite yönetimi (TKY), tüm çalışanların katılımıyla hastaların beklentilerini karşılayan ve sürekli iyileştirmeyi hedefleyen bir yönetim yaklaşımıdır. TKY, kaliteyi sadece ürün veya hizmetin özelliklerine göre değil, aynı zamanda hizmet alanların, hastaların memnuniyeti, kurum çalışanlarının tatmini ve iş verimliliği gibi faktörleri de dikkate alarak ele alır. Sağlık hizmetlerinde akreditasyon ise sağlık kuruluşlarının kalite standartlarına uygunluğunun değerlendirilmesi ve belgelendirilmesi için kullanılan ve kaliteyi ve verimliliği arttıran bir araçtır. Sonuçta, sağlıkta kaliteyi artıran toplam kalite yönetimi ve kalitenin standartlara uygunluğunu belgeleyen akreditasyon araçlarıyla hem sağlık hem de eczacılık hizmetlerinde hasta güvenliğini ve memnuniyetini artırmak, sağlık hizmetlerinin etkinliğini ve verimliliğini iyileştirmek, sağlık çalışanlarının iş tatmini ve bağlılığını güçlendirmek ve sağlık hizmetlerinin maliyetini azaltılması olanaklı hale gelebilmektedir.İlaç, sıfır hata ile üretilmesi ve kullanılması, kullanım sonrası yan etkilerinin takibi ve atıklarının özel imhası gereken vazgeçilmez ve yerine başka bir şey ikame edilemez hassas ve stratejik bir üründür. Bu nedenle, başlı başına özel ve çok derin ve sürekli güncellenen bir mevzuata sahiptir. Türkiye’de “Sağlıkta Kalitenin Geliştirilmesi ve Değerlendirilmesine Dair Yönetmelik” bu alanda çıkarılmış önemli yasal düzenlemelerden biri olup, gelecekte sağlık ve eczacılık hizmetlerinin kalitesinin yükseltilmesi ve iyileştirilmesinde için gelişen teknolojiler ve yeni uygulamalara bağlı olarak ve yeni yasal düzenlemelerin yapılması da kaçınılmaz olacaktır. Bu bağlamda, eczacılık hizmetlerinin önemli bir insan gücü olan teknikerlerin de sürekli mesleki gelişim felsefiyle kendilerini geliştirmeleri önem taşımaktadır. Kalite asla tesadüf değildir, Sağlık hizmetlerinde kalitenin sürekli, akılcı, bilimsel ve kanıta dayalı çabaların sonunda ekip hizmetiyle gerçekleşebileceği unutulmamalıdır. Bu bölümde kaliteye giden yolun geçtiği süreçleri ve onun dayanaklarını anlatmaktadır.