İş Sağlığı ve Güvenliği - Arslan, Miray (Eczane Teknikerliği Temel İlkeleri, 2024)
Çalışma ya da iş ortamlarında sağlık ve güven koşullarının sağlanması çalışanların zihinsel, fiziki ve sosyal açıdan iyi olma halleriyle doğrudan ilişkilidir. Bu bağlamda, iş sağlığı ve güvenliği (İSG) konuları kalite yönetiminin, risk yönetiminin ve kurumsal sosyal sorumluluğun önemli bir parçası olup, tüm yönetsel gelişim süreçleri ile entegre olmalıdır. Farklı uzmanlık alanlarına sahip kişilerin görev yaptığı ve hizmet yoğun bir sektör olan sağlık sektöründe İSG açısından ele alınması gereken pek çok konu bulunmaktadır. Sağlık çalışanları, çalışma ortamlarında enfeksiyon hastalıklarından ergonomik sorunlara kadar birçok risk ile karşı karşıya kalmaktadır. Her bir sağlık kuruluşunda karşılaşılan risk ve tehlikeler farklılık gösterebilmekte olup, bu durumların değerlendirilmesi gerek ulusal gerekse uluslararası mevzuatlar ışığında belli standartlarda yapılmaktadır. Bu bölüm kapsamında iş sağlığı ve güvenliği kavramı genel hatlarıyla ele alınmış, ardından eczane teknikerlerinin hizmet sunmakta olduğu sağlık kurumları ve eczaneler özelinde İSG uygulamaları ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeler ışığında değerlendirilmiştir.