Robotik Mitral Kapak Replasmanı Sonrası Yoğun Bakımda Takip Edilen Hastanın King’in Amaca Ulaşma Kuramına Göre İncelenmesi: Vaka İncelemesi - Kıvanç, Özlem (Yoğun Bakım Seçilmiş Semptom Bulguların Yönetimi (3. BASKI), 2024)
Mitral kapak yetersizliği, dünya nüfusunun yaklaşık %1 ile %2'sini etkileyen en yaygın kalp kapak hastalığıdır. Mitral kapak yetersizliğinde, yetersizliğin boyutuna göre cerrahi müdahale olarak onarım ya da replasman tercih edilir. Mitral kapak replasmanı sonrasında hasta kardiyovasküler cerrahi yoğun bakım ünitesinde takip edilir. Yoğun bakım ünitesi hastaların anksiyetelerinin yüksek olduğu, birçok uyaranın bulunduğu kritik bakım alanlarıdır. Bu alanlarda hemşirenin hastayı yakın olarak izlemesi ve hastadaki değişiklikleri fark edebilmesi önemlidir. Yoğun bakımda bulunan hastanın otonomisini kazanarak bakım sürecine dahil olması ve hemşireyle etkileşim içerisinde bulunması iyileşme sürecine katkı sağlar. Hastalara verilen bakımın kuramlar ile şekillendirilmesi, uygulamalarda bilginin ve bilimselliğin kullanımını, verilen bakımın sistematize edilmesini, bakımın etkinliğinin artmasını sağlar. Imogene King’in bakımda amaca ulaşma teorisi hemşirelerin hastalarla etkileşimlerini ön planda tutar. Teoriye göre hemşireleri diğer sağlık disiplinlerinden ayıran özellik kişilerarası sistem ve etkileşim odaklı olmasıdır. Amaca ulaşma kuramına göre süreç ve sonuç önemlidir. Kuram hemşirelerin hastaları ile amaçlı şekilde etkileşim kurmasını sağlar. Bu çalışmada, 38 yaşında mitral kapak replasmanı yapılan hastanın King’ in Amaca Ulaşma Kuramı ışığında Kardiyovasküler Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesinde izlem sürecinin incelenmesi amaçlanmıştır. Mitral valve regurgitation is the most common heart valve disease, affecting approximately 1% to 2% of the world's population. In mitral valve insufficiency, repair or replacement is preferred as a surgical intervention, depending on the extent of the insufficiency. After mitral valve replacement, the patient is followed in the cardiovascular surgery intensive care unit. Intensive care units are critical care areas where patients' anxiety is high and there are many stimuli. In these areas, it is important for the nurse to monitor the patient closely and be able to notice changes in the patient. The patient in intensive care unit gaining autonomy, being involved in the care process and interacting with the nurse contributes to the healing process. Shaping the care given to patients with theories ensures the use of knowledge and science in practice, systematizes the care provided, and increases the effectiveness of care. Imogene King's theory of achieving goals in care prioritizes nurses' interactions with patients. According to theory, the feature that distinguishes nurses from other health disciplines is their focus on interpersonal systems and interaction. According to goal attainment theory, process and outcome are important. The theory enables nurses to interact purposefully with their patients. This study aimed to examine the follow-up process of a 38-year-old patient who underwent mitral valve replacement in the Cardiovascular Surgery Intensive Care Unit in the light of King's Goal Attainment Theory.