Fontan Dolaşıma Sahip Diyafragma Hernisi Tanılı Hastanın Faye Glenn Abdellah’ın 21 Hemşirelik Problemi Kuramına Göre Bakımı: Vaka İncelemesi - Çetinkaya, Melis Merve (Yoğun Bakım Seçilmiş Semptom Bulguların Yönetimi (3. BASKI), 2024)
Sistemik ve pulmoner dolaşımın birbirine seri olarak bağlandığı, kalpte sadece bir ventrikülün gelişmiş olduğu dolaşıma fontan dolaşım denir. Fontan dolaşıma sahip bireyleri çok yönlü değerlendirmek hastada oluşabilecek komplikasyonları erken dönemde saptanması açısından önem taşımaktadır. Diyafragma hernisi ise diyafragmadaki bir defekt nedeniyle karın içeriğinin göğüs boşluğuna doğru çıkıntı yapmasıdır. Tedavisinde cerrahi iyi bir seçenektir. Özellikli hastalar cerrahi işlemden sonra yoğun bakım ortamında takip edilir. Yoğun bakımlar teknolojik cihazlar kullanılarak birçok tedavinin ve bakımın uygulandığı kritik alanlardır. Bu alanlarda iyileşme sürecini hızlandırmak için hastanın tüm ihtiyaçlarını tespit etmek ve kendi tedavi ve bakım süreçlerine dahil etmek gerekir. Kuramlar, hastalardan sistematik veri toplanmasını, toplanan verilerden tedavi ve bakım ihtiyaçlarının belirlenmesini ve ihtiyaçları doğrultusunda hemşirelik bakımı verilmesini sağlar. Faye Glenn Abdellah’ ın 21 Hemşirelik Problemi Kuramı hastayı bütüncül değerlendirme fırsatı vermektedir. Bu kuram, hemşirenin bağımsız rollerini hastalık odaklı olmaktan ziyade hasta odaklı bir şekilde uygulamasını sağlar. Bu olgu sunumunda fontan dolaşıma sahip, diyafragma hernisi ameliyatı geçiren hastanın Faye Glenn Abdellah’ın 21 Hemşirelik Problemi Kuramına göre yoğun bakım sürecinin incelenmesi amaçlandı. The circulation in which the systemic and pulmonary circulation are connected in series and only one ventricle is developed in the heart is called the fontan circulation. Multidimensional evaluation of individuals with Fontan circulation is important in terms of early detection of complications that may occur in the patient. Diaphragmatic hernia is the protrusion of abdominal contents into the chest cavity due to a defect in the diaphragm. Surgery is a good option for treatment. Specialized patients are followed up in the intensive care unit after surgery. Intensive care units are critical areas where many treatments and care are applied using technological devices. To accelerate the healing process in these areas, it is necessary to identify all the patient's needs and include them in their own treatment and care. Theories enable systematic data collection from patients, determining their treatment and care needs from the collected data, and providing nursing care in line with their needs. Faye Glenn Abdellah's 21 Nursing Problem Theory gives the opportunity to evaluate the patient holistically. This theory enables the nurse to practice independent roles in a way that is patient-oriented rather than disease-oriented. In this case report, it was aimed to examine the intensive care process of a patient with fontan circulation who underwent diaphragmatic hernia surgery according to Faye Glenn Abdellah's 21 Nursing Problems Theory.