Yoğun Bakım Ünitesinde Obezite - Karakoç Kumsar, Azime (Yoğun Bakım Seçilmiş Semptom Bulguların Yönetimi (3. BASKI), 2024)
Özellikle son on yılda obez birey sayısındaki artış, obez hasta sayısındaki artışı beraberinde getirmiş; yoğun bakım ünitelerine değişik endikasyonlar nedeniyle kritik bakım almak üzere obez hasta yatış sıklığının artması da kaçınılmaz bir sonuç olmuştur. Obez hastanın tedavi ve bakımı, tüm yoğun bakım ekibi için pek çok zorluğu içermektedir. Yoğun bakım ünitesinde obez hastaların bakımı sadece kiloları nedeniyle değil, aynı zamanda tedavi ve bakımı etkileyen, morbidite ve mortaliteyi artıran çok sayıda patofizyolojik değişiklik nedeniyle de zordur. Yoğun bakıma kabul edilen obez hastalar için düşünülmesi gereken en önemli nokta, hastada yaşanabilecek patofizyolojik farklılıklar olmalıdır. Bu nedenle, yoğun bakıma kabul edilen obez hastaların mevcut hastalıklarını tedavi ederken, obeziteye bağlı gelişebilecek fizyolojik değişiklikler ve riskler mutlaka göz önünde bulundurulmalı ve gelişebilecek sorunlara yönelik önlemler önceden alınmalı ve en uygun tedavi ve bakım şekli seçilmelidir. Yoğun bakım ünitesi hastayı fiziksel, sosyokültürel, psikospiritüel ve çevresel boyutta etkileyen birçok olumsuz faktörü içermektedir. Girişimsel işlemlerin yoğun olarak uygulandığı, morbidite ve mortalite oranlarının yüksek olduğu yoğun bakım ünitelerinde, tedavi ve bakım alan hastaların ünitede yatış süresince bireyselleştirilmiş kaliteli bakım almaları doğrultusunda, hemşirelere önemli sorumluluklar düşmektedir. Yoğun bakım ünitelerinde daha sık görmeye başladığımız obez hastanın beraberinde getirebileceği problemlere hazırlıklı olmak, hasta ve sağlık profesyonelleri açısından güvenli bir yaklaşımı ve daha hızlı iyileşme sürecini mümkün kılar. Tedavi ve bakımın temel amacı; obezitenin hasta üzerindeki olumsuz etkilerini azaltarak hastanın rahatını sağlamak; tedaviyi kolaylaştırmak ve bireyselleştirilmiş etkin bakımı sağlamak olmalıdır. Especially in recent years, the increase in the number of obese individuals, has brought about an increase in the number of obese patients and so the increase in the frequency of hospitalization of obese patients to intensive care units to receive critical care due to various indications has become an inevitable result. Treatment and care of the obese patient involves many difficulties for the all intensive care team. Caring for obese patients in the intensive care unit is difficult not only because of their weight, but also because of the numerous pathophysiological changes that affect treatment and care and increase morbidity and mortality. The most important point to consider for obese patients admitted to intensive care should be the pathophysiological differences that the patient may experience. Therefore, when treating the diseases of obese patients admitted to intensive care, physiological changes and risks that may develop due to obesity should be taken into consideration, precautions against possible problems should be taken in advance and the most appropriate form of treatment and care should be selected. The intensive care unit contains many negative factors that can affect the patient as physically, socioculturally, psychospiritally and environmental. In intensive care units where interventional procedures are performed intensively and morbidity and mortality rates are high, nurses have important responsibilities to ensure patients receive individualized quality care during their hospitalization in the unit. Being prepared for the problems that the obese patient, whom we are starting to see more frequently in intensive care units makes a safe approach and a faster recovery process possible for the patient and health professionals. The main purpose of treatment and care shuold be; to ensure the patient's comfort by reducing the negative effects of obesity on the patient, to facilitate treatment and to provide individualized effective care.