Hipotansiyon - Hipertansiyon - Özkan, Sultan; Arslan, Ezgi (Yoğun Bakım Seçilmiş Semptom Bulguların Yönetimi (3. BASKI), 2024)
Kan basıncı egzersiz, stres, anksiyete, ağrı, elektrolit dengesizleri, ilaçlar gibi birçok faktörden etkilenebilen hemodinamik bir olaydır. Kan basıncının normal sınırlarının altında olmasına hipotansiyon ve üstünde olmasına ise hipertansiyon olarak tanımlanmaktadır. Yoğun Bakım Ünitesine kabul edilen hastaların izlem sürecinde hipotansiyon ve hipertansiyon sık görülen semptomlardır. Hipotansiyon sıklıkla bilinç düzeyinde bozulma ve organ hasarları ile hipertansiyon ise çoğu zaman görme bozuklukları, sırt ağrısı, dispne gibi belirti-bulgular görülmektedir. Bu semptomların iyi yönetilememesi durumunda hipotansiyon organ hasarlarına; hipertansiyon ise anjina ve miyokard infarktüsü gibi yaşamı tehdit eden durumlara neden olabilmektedir. Yoğun Bakım Ünitelerinde çalışan hemşireler kan basıncı değişikliklerine yönelik hastalarda var olan risk faktörlerini belirlemeli ve önlemler almalıdır. Buna ek olarak yoğun bakım hastalarında kan basıncı değişiklikleri hastanın klinik durumuna uygun ölçüm yöntemi ile izlenmeli ve izlemde kullanılan araç-gereçlerin geçerli ve güvenilir olduğundan emin olunmalıdır. Yoğun bakım hemşireleri; hastalarda kan basıncı değişikliklerini düşündüren belirti bulguları dikkatli takip etmeli, kan basıncı değişikliklerinde kullanılan ilaçları bilmeli ve etkilerini izlemelidir. Blood pressure is a hemodynamic event that can be affected by many factors such as exercise, stress, anxiety, pain, electrolyte imbalances and medications. Blood pressure below normal limits is defined as hypotension, and blood pressure above normal limits is defined as hypertension. Hypotension and hypertension are common symptoms during the follow-up period of patients admitted to the Intensive Care Unit. Hypotension often causes impaired consciousness and organ damage, and hypertension often causes symptoms such as visual disturbances, back pain, and dyspnea. If these symptoms are not managed well, hypotension can lead to organ damage; Hypertension can cause life-threatening conditions such as angina and myocardial infarction. Nurses working in Intensive Care Units should identify risk factors for blood pressure changes in patients and take precautions. In addition, blood pressure changes in intensive care patients should be monitored with a measurement method appropriate to the patient's clinical condition and the calibration of the instruments used in monitoring should be ensured. Intensive care nurses; Patients should carefully monitor symptoms that suggest blood pressure changes, be aware of the medications used for blood