Ürogenital Sistemin Endokrin Kontrolü - Loglı, Ridell; Hasırcı, Eray (Güncel Üroloji Çalışmaları V (Bahar), 2024)
Hipotalamus, hipofiz ve testisten salınan hormonlar ve bunların birbirleriyle oluşturduğu etkileşim, ürogenital sistemin uyum içerisinde çalışmasını sağlar. Üreme sistemi hormonları; üreme sistemi gelişimi, pubertede üreme potansiyelinin oluşturulması ve yetişkinlik döneminde erkekliğin devamından sorumludur. Bu bölümde, ürogenital sistem fizyolojisi, hipotalamik- hipofizer testis aksı (HHT), testosteron üretimi ve spermatogenez değerlendirilmiştir. Hipotalamus, GnRH üreterek hipofizi uyarır; hipofiz ise FSH ve LH salgılayarak testislerin hormonal aktivitesini kontrol eder. Testisler, spermatogenez ve steroid üretimi gibi kritik işlevleri üstlenir. Spermatogenez, Sertoli hücreleri tarafından desteklenir. Leydig hücreleri ise LH uyarısıyla testosteron üretir. Hormonal kontrol mekanizmaları, bu süreçleri düzenleyip dengeler. Spermatogenez ise FSH ve testosteron gibi hormonların etkisiyle gerçekleşir.