Anestezi Uygulamalarında Perioperatif Deksmedetomidin Kullanımı - Aktaş Yıldırım, Serap (Güncel Anesteziyoloji ve Ağrı Çalışmaları VIII, 2023)
Deksmedetomidin, sedatif, analjezik, anksiyolitik, sempatolitik ve opioid ihtiyacını azaltıcı özelliklere sahip, güçlü, oldukça seçici bir α-2 adrenoseptör agonistidir. Deksmedetomidin, uykudan uyanıklığa kolay geçiş sağlayan benzersiz bir sedatif etkiye neden olur ve böylece hastanın kolayca uyandırılabilmesini sağlar. Deksmedetomidin diğer sedadif ajanlara göre daha az deliryuma yol açar ve hatta deliryumu önleyebilir. Deksmedetomidinin analjezik etkisi güçlü değildir; ancak iyi bir analjezik adjuvan olarak uygulanabilir. Bir anestezik adjuvan olarak deksmedetomidin, opioidlere, inhalasyon anesteziklerine ve intravenöz anesteziklere olan ihtiyacı azaltır. Deksmedetomidinin sempatolitik etkisi perioperatif dönemde stabil hemodinami sağlayabilir. Minimal solunum depresyonu ile deksmedetomidin , uyanık hastalarda nöroşirürji prosedürleri ve uyanık fiberoptik entübasyon sırasında güvenli ve kabul edilebilir koşullar sağlar. Pediatrik hastaların premedikasyonu ve prosedüral sedasyonunda oldukça iyi bir seçenektir. Nöroaksiyel ve periferik bloklarda adjuvan olarak kullanıldığında analjezi süresini uzatabilir. Deksmedetomidin ile ilişkili advers olayların çoğu, uzun ve yüksek doz infüzyonlar ile meydana gelir. Şiddetli bradikardi ve hipotansiyon akılda tutulmalıdır. Deksmedetomidinin farmakolojik özellikleri ve olası yan etkileri, kullanım öncesinde anestezist tarafından iyi anlaşılmalıdır. Ayrıca hasta güvenliğinin sağlanması için hastaların dikkatli seçilmesi ve uygun deksmedetomidin dozajının belirlenmesi gerekmektedir.