Serebral Palsi ve Skolyoza Yaklaşım - Kaya, Oğuz (Güncel Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları V, 2023)
Serebral palsi (SP); matürasyonunu tamamlamamış beyinde, bir takım etiyolojik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan, progresif olmayan hareket, motor işlev ve kalıcı postürdeki bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Serebral palsili çocuklarda ortalama %21-64 oranında skolyoz görülmektedir. Serebral palsi tiplerinden ise skolyoz en fazla spastik quadroplejiklerde (%75) görülmektedir. Serebral palsili hastalarda amaç hastanın omurga eğriliğinin ilerlemesini önlemek ve düzeltmek, hastanın ambulasyonunu ve oturma düzenini korumak, fonksiyonel yaşam kalitesini artırmak olmalıdır. Bu yazıda serebral palsi tanılı çocuk hastalarda skolyoz yönetimini güncel tedavi seçenekleri doğrultusunda değerlendirmeyi ve bu konu hakkında farkındalığı arttırmayı amaçladık.