İntrahepatik Safra Yolu Acilleri - Koca, Senem (Dahili Aciller, 2024)
Safra taşının tanısı genellikle safra kesesi taşlarının varlığının gösterilmesine dayanır. Bu nedenle, transabdominal ultrasonografi başlangıçta yapılmalıdır. Ultrasonografi, safra kesesi taşlarını ve safra kesesinin duvar kalınlığını görselleştirmek için etkili bir yöntemdir. Tipik bulgular, safra kesesinde taşlar ve duvar kalınlaşmasıdır. Ayrıca, perikolesistik sıvı veya ödem de görülebilir. Bununla birlikte, ultrasonografi safra kesesi taşlarını tespit etmekte bazen yetersiz kalabilir, özellikle çok küçük taşlar veya çamur varsa. Bu durumda, tekrarlanan ultrasonografi veya endoskopik ultrason gibi diğer görüntüleme teknikleri kullanılabilir. Akut kolesistit şüphesi olan hastalarda, klinik belirtiler ve laboratuvar bulguları da değerlendirilmelidir. Özellikle, lökositoz ve artmış serum bilirubin ve alkalen fosfataz düzeyleri, komplikasyon riskini artırabilir ve tanıyı destekleyebilir. Son olarak, karın bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans kolanjiyopankreatografi (MRCP) gibi görüntüleme teknikleri, komplikasyonları dışlamak veya alternatif tanıları değerlendirmek için gerekebilir.