Akciğer Nakli Cerrahi Süreci - Özdil, Ali; Keçeci Özgür, Gizem (Solid Organ Naklinde Hemşirelik Bakımı, 2024)
Akciğer nakli, solid organ nakilleri arasında en riskli ve en az yapılan nakil olmasına rağmen tedavilere yanıt vermeyen akciğer yetmezliğinin tedavisi için tek seçenektir. Son 40 yılda hem tıbbi gelişmelerin hem de nakil ekiplerinin multidisipliner gelişimlerinin etkisi ile özellikle son iki dekatta başarılı bir şekilde uygulanmakta ve diğer organ nakillerine benzer sağkalım oranlarına ulaşmaktadır. Bu gelişimin temelindeki ana etkenler uygun alıcı ve donör seçimi, nakil öncesi ve sonraki dönemde ekiplerin iletişim ve tedavilerde deneyim kazanmasına ek olarak tedavi ve teknolojideki ilerlemelerdir. Bu bölümün amacı, akciğer nakli endikasyon ve kontrendikasyonları, uygun donör ve alıcı seçimi ile hazırlanması ve cerrahi sürecin anlatılmasıdır.