Radyoterapide Kullanılan İmmobilizasyon Cihazlarının Gelişimi: Tarihsel Perspektif - Yayla, Ömer; Gül, Sidem; Rakıcı, Neslihan Nisa (Unutulmuş Tedaviler, 2024)
Radyoterapi immobilizasyon cihazlarının evrimi, radyasyon onkolojisinin gelişiminin çok önemli bir yönü olmuştur. Görüntü kılavuzluğunda radyoterapinin piyasaya sürülmesi, görüntüleme teknolojisinin radyasyon tedavisi cihazlarına entegrasyonuna izin vererek radyasyonun hedef hacme çok yüksek dozların daha kesin ve doğru şekilde iletilmesine yol açmıştır. Vakum yastıklı immobilizasyon ve özelleştirilmiş immobilizasyon sistemleri dahil olmak üzere immobilizasyon cihazlarının kullanımının, set-up hatalarını en aza indirerek ve intrafraksiyon hareketini azaltarak radyoterapinin etkinliğini artırmada faydalı olduğu olmuştur. Radyoterapi teknolojisindeki gelişmeler, organ korumaya yönelik tedavilerin uygulanmasına olanak tanıyarak invaziv prosedürlere olan ihtiyacı azaltmıştır. Modern radyoterapi teknikleri için klinik kanıtlar hala sınırlı olsa da, randomize deneyler birçok farklı kanser türünde etkinlik ve tolerans çalışmaları, gelişmiş radyoterapi teknolojisi kullanımı ile belirli kanser türleri için lokal kontrol ve genel sağkalımda iyileşmeye neden olmuştur. Radyoterapi tedavisinde gelişen teknoloji olanaklarını hastaya uyarlamak için aracı teknolojik gereçler olan immobilizasyon aletleri tarihsel süreçte önemli bir evrim geçirmiştir.