Anestezide Unutulmuş Tedaviler - Batçık, Şule; Kazdal, Hızır (Unutulmuş Tedaviler, 2024)
Bu bölümde, antik çağlardan modern uygulamalara kadar anestezinin tarihi ve gelişimi anlatılmıştır. Kürarın, kokainin göz cerrahisinde kullanımı, bölgesel anestezi tekniklerinin gelişimi, modern anestezideki önemli keşifler ve gelişmeler öne çıkarılmıştır. Bunların yanında nitröz oksit, eter ve kloroformun toksik veya dezavantajlı etkileri nedeniyle kullanımının azalmasıyla birlikte bazıları potansiyel toksisiteye sahip yeni anestezik ajanların geliştirildiği belirtilmiştir. Endotrakeal entübasyon, anestezi dağıtım sistemleri, intravenöz anestezik ajanlar ve nöromüsküler bloke edici ilaçlar gibi anestezik ajanların, tekniklerin ve araçların tarihsel gelişimi de anlatılmıştır. Bölümde ayrıca anestezi tekniklerinin gelişimi, laringoskopinin kökenleri ve koklama pozisyonunun yanı sıra cerrahi anestezinin tarihi ve anesteziyolojideki öncülere ilişkin kaynaklar da yer almaktadır. This section traces the history and development of anesthesia from ancient times to modern applications, highlighting key discoveries such as the use of curare and cocaine in eye surgery and the evolution of regional anesthesia techniques. We discussed the decline in the use of nitrous oxide, ether, and chloroform due to their toxic effects and the development of new anesthetic agents. The historical development of techniques and tools like endotracheal intubation, anesthesia delivery systems, intravenous agents, and neuromuscular blocking drugs is detailed. Additionally, it covers the origins of laryngoscopy, the sniffing position, surgical anesthesia history, and pioneers in anesthesiology.