Endokrinoloji ve Diyabetin Geçmişi - Tüfekçi, Damla (Unutulmuş Tedaviler, 2024)
Endokrin sistem; vücudumuzun en büyük mesajlaşma sistemi olup hücre ve organlar arası koordinasyonu sağlamaktadır. Endokrinoloji hakkındaki ilk çalışmalar Çin'de M.Ö. 200 yıllarında insan idrarından gelen seks ve hipofiz hormonlarını izole edilmesiyle başlamış ve bunlar tıbbi amaçlarla kullanmışlardır. Ülkemiz için endokrinoloji biliminin tarihi Osmanlı İmparatorluğu dönemine dayanmaktadır. Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları bilimi cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte büyük bir ivme kazanmış ve günümüzdeki çağdaş halini almıştır. Tedavisi olmayan ölümcül bir hastalık olarak kabul edilen diabetes mellitusu, ölümcül olmaktan çıkaran mucize ilaç insülinin keşfedilmesi uzun yıllar bilim adamlarını uğraştırmış ve yeni bir ilacın keşfedilmesi konusunda yeri doldurulamayacak önemli deneyim ve bilgiler ortaya çıkmıştır.