Biyoinformatiğe Giriş - Muslu, Selman; Turan, Murat; İlhan, Emre (Temel Moleküler Biyoloji, 2023)
Biyoinformatik, biyolojik verileri anlamak ve yorumlamak için kullanılan yöntemlerin ve teknolojilerin bir kümesidir. Biyoinformatik, genetik verileri, protein yapılarını, metabolik verileri veya güncel biyolojik verileri analiz etmek için kullanılırken biyoinfomatik veri tabanları bu verileri saklamak ve erişmek için kullanılır. Bu veritabanları, verileri kullanarak ilaç veya tedavi seçenekleri gibi uygulamaların geliştirilmesi için imkanlar sağlar. Biyoinformatik ile genomik, transkriptomik, proteomik ve metabolomik gibi omik teknolojiler aracılığıyla elde edilen verilerin analizi yapılır. Genetik yapı ve özellikleri iyileştirmek için veri madenciliği yöntemleri kullanılabilir, hastalıkların patogenezini ve tedavisini araştırmak için veri analizleri gerçekleştirilebilir. Biyoinformatik, dizi hizalama ve filogenetik analiz gibi konularda önemli rol oynayan bir bilim dalıdır. Dizi hizalama, biyolojik diziler arasındaki benzerlikleri belirlemek için kullanılırken filogenetik analiz ise, canlıların evrimsel kökenlerini ve ilişkilerini belirlemek için kullanılmaktadır. Biyoinformatik ayrıca, farmakogenomik, nöroinformatik, onkoloji gibi çeşitli alanlarda da önemli roller oynayan bir bilimdir. Bu veritabanları, bu verileri kullanarak ilaç veya tedavi seçenekleri gibi uygulamaların geliştirilmesi için imkanlar sağlar. Biyoinformatik, biyolojik verilerin anlaşılması ve yorumlanması için önemli bir araçtır ve sağlık, tarım, çevre ve enerji gibi çeşitli alanlarda önemli bir rol oynayan bir bilim dalıdır.