Proteinlerin Yapısı ve İşlevi - Özkanlar, Seçkin (Temel Moleküler Biyoloji, 2023)
Proteinler doğada en bol bulunan, canlı sistemlerde çok çeşitli görevler üstlenen, tüm hücrelerde ve hücrelerin bölümlerinde en fazla bulunan biyolojik makromoleküllerdir. Proteinler vücutta savunma sisteminden, taşıyıcı sistemine, hormonlardan enzimlere kadar çok değişik önemli sistemlerde görev alan muhteşem moleküllerdir. Bu moleküller amino asitlerin peptit adı verilen bağlar ile bağlanmasından oluşmaktadır. DNA’mız tarafından kodlanan L-a yirmi amino asitin dizilişi protein molekülünün üç boyutlu yapısı için gerekli olan bilgiyi taşımaktadır. Bu bölümde proteinlerin yapı taşları olan amino asitlerin, proteinlerin sınıflandırılmasından ve temel biyokimyasal özelliklerinden bahsedilmektedir.