İş-Aile Çatışması (Work–Family Conflict) - Akbal Ergün, Yasemin (Hemşirelikte Örgütsel Davranış: Güncel Yaklaşım ve Yönelimler, 2024)
Günümüzde örgütlerin rekabet avantajı sağlayarak varlıklarını sürdürebilmeleri, sahip oldukları insan kaynağının nitelikli olmasına bağlıdır. Bu nedenle, örgütlerde insan kaynağının verimliliğini etkileyen faktörleri anlamak ve bunları etkin şekilde yönetmek, önemlidir.Yetişkin yaşamı, “aile” ve “iş” yaşamının karşılıklı etkileşimi sonucu şekillenmektedir. Son yirmi yıldır, iş dünyası ve aile yaşamında ortaya çıkan değişimler, çalışanlar üzerinde baskı oluşturarak onların zorlanmalarına neden olmaktadır. Çalışan bireyler, iş saatleri ile özel yaşam saatleri arasındaki sınırın gittikçe daha fazla ihlal edildiğini ve bu durumun kendilerinde stres ve çatışma yarattığını belirtmektedirler. Bireyin iş ve aile yaşamı yükümlülükleri birbiriyle çakıştığında çatışma kaçınılmaz hale gelmektedir. İşin aileye ilişkin sorumlulukları engellemesi durumunda iş-aile çatışması, tersi durumda ise aile-iş çatışması ortaya çıkmaktadır. Çalışanın iş ve aile yaşamına ilişkin rol gerekliliklerini gerçekleştirebilmesi için iş yerinde alacağı destek, esnek çalışma sistemleri ile aile dostu politikalar iş-aile çatışmasını yönetmede etkili yaklaşımlardır. Bu bölümde, iş-aile çatışması ve bununla ilişkili kavramlara, çatışma türleri ve kuramlarına, iş-aile çatışması nedenleri ve sonuçları ile iş-aile çatışmasının yönetimine ilişkin açıklamalara yer verilecektir. Today, organizations' ability to maintain their existence by providing competitive advantage depends on the quality of their human resources. Therefore, it is important to understand the factors that affect the productivity of human resources in organizations and to manage them effectively.Adult life is shaped by the interaction of "family" and "work" life. Over the last twenty years, changes in the business world and family life have put pressure on employees, causing them to have difficulties. Working individuals state that the boundary between work hours and private life hours is being violated more and more, and this situation creates stress and conflict for them. Conflict becomes inevitable when an individual's work and family life obligations overlap. If work interferes with family responsibilities, work-family conflict occurs, and vice versa, family-work conflict occurs. The support the employee receives at work to fulfill the role requirements of work and family life, flexible working systems and family-friendly policies are effective approaches to managing work family conflict.In this section, explanations regarding work-family conflict and related concepts, conflict types and theories, work-family conflict antecedents and consequences, and management of work-family conflict will be included.