Mesleki Bağlılık (Professional Commitment) - Tunçer Ünver, Gamze (Hemşirelikte Örgütsel Davranış: Güncel Yaklaşım ve Yönelimler, 2024)
Meslek; ideolojisi doğrultusunda bireye kim olduğu konusunda bir anlayış kazandırması nedeniyle sadece bireysel değil toplumsal olarak da büyük bir etkiye sahiptir. Değişen meslek algısı, sağlık bakım hizmetlerine daha çok teknolojinin dahil edilmesi, farklı kuşakların yer alması gibi nedenlerle kişilerin hemşirelik mesleğini seçme, sürdürme nedenleri, bağlılık düzeyleri de farklılaşmaya başlamıştır.Mesleki bağlılık, çalışanın mesleğiyle olan duygusal bağı ve bir kişinin mesleğinin değerlerine olan inancı, bu değerleri benimsemesi ve o meslekte var olma isteğinin devam etmesiyle ilişkilidir. Kişinin mesleğine ilişkin tutum, ve çalışma motivasyonu da olarak tanımlanabilmektedir. Mesleğine bağlı bireyin çalıştığı ya da seçtiği mesleğin değerlerini benimsemesi, bu değerleri gerçekleştirmek için girişimde bulunması, profesyonelleşme konusunda çaba göstermesi, mesleğini ilgilendiren profesyonel kuruluşlara üye olması ve bu meslekte devam etme konusunda kararlı olması beklenmektedir.Günümüzde dünya genelinde artarak devam eden hemşire insan gücü eksikliği söz konusuyken hemşirelik mesleğinde mesleki bağlılık daha da önemli bir hale gelmiştir. Hemşirelik mesleği, çıktıları göz önünde bulundurulduğunda mesleki bağlılığın çok önemli olduğu bir meslek grubudur. Sadece maddi kaygıların dışında da bir bağlılık gerektirmektedir.Bütün bu bilgiler ışığında mesleki bağlılığın oluşumunun sistematik bir süreç olduğu, özellikle lisans eğitimi yıllarında farkındalığın kazandırılması ve kendine güvenen ve inanan hemşirelerin yetiştirilmesi, mezuniyet sonrası için kariyer planlaması ve lisansüstü eğitimle uzmanlaşmaya yönlendirilme gibi unsurlar özellikle devam bağlılığının geliştirilmesi açısından önem taşımaktadır. Toplumun hemşirelik hakkındaki algısı kadar kişinin kendi yaptığı mesleğe dair algısı da önemli bir yer tutmakta hatta gelecek planlarını etkilemektedir. Profession, it has a significant impact both individually and socially, as it gives the individual an understanding of who he is in line with his ideology. Due to reasons such as the changing perception of the profession, the inclusion of more technology in health care services, and the inclusion of different generations, the reasons why people choose and continue the nursing profession and their level of commitment have begun to differ.Professional commitment is related to the employee's emotional bond with his profession his belief in the values of his profession, his adoption of these values and his continued desire to exist in that profession. It can also be defined as a person's attitude towards his profession and motivation to work. An individual committed to his profession is expected to embrace the values of the profession he works in or chooses, take the initiative to realize these values, strive for professionalization, become a member of professional organizations that concern his profession, and be determined to continue in this profession.While there is an increasing shortage of nurse human resources worldwide, professional commitment has become even more critical in nursing. The nursing profession is a professional group in which professional commitment is significant when considering outcomes. It requires a commitment beyond just financial concerns.In light of all this information, elements such as raising awareness that the formation of professional commitment is a systematic process, especially during the undergraduate education years, increasing self-confidence and believing nurses, career planning for post-graduation, and being directed to specialization through postgraduate education are essential in terms of developing continuation commitment. The individual's perception of their profession and society's perception of nursing is necessary and affects future plans.