Hepatik Yetmezlik - Gökçe, Recep (Yoğun Bakımda Tanı ve Tedavi, 2024)
Akut karaciğer yetmezliği, akut karaciğer hasarı, hepatik ensefalopati ve artmış protrombin zamanı / uluslararası normalleştirilmiş oran(INR) ile karakterize olan, mortalitesi oldukça yüksek bir klinik durumdur.Bu nedenle Akut karaciğer yetmezlikli hastalar, mümkün olduğunca karaciğer nakli yapılabilen bir merkezde ve yoğun bakım ünitesinde takip edilmelidirler. ABD’de yılda 2000-2800 vaka görülmekte olup tüm ölümlerin %0,1’ini, karaciğere bağlı ölümlerin %6’ sını oluşturmaktadır. Karaciğer nakillerinin ise %5-6’sının akut karaciğer yetmezliğine bağlı olduğu saptanmıştır. İlerlemiş tıbbi tedavi ve acil organ nakli olanaklarına rağmen bu hastaların mortalitesi hala %50 civarındadır.Viral ajanlar ve ilaca bağlı hepatitler, yetişkinlerde akut karaciğer yetmezliğinin en yaygın nedenleridir. Akut karaciğer yetmezliği, hepatik ensefalopati belirtileri ve uzamış protrombin zamanı (INR ≥1.5) ile birlikte karaciğer testi anormallikleri olan hastalarda ayırıcı tanıda yer almalıdır.Bu hastalarda tedavi çoğunlukla destek tedavisi ve saptanabilirse etkene yönelik tedavi şeklinde olmalı ve bu hastalarda iyi bir yoğun bakım desteği yanında her an acil karaciğer nakli gerekebileceği için bu konuda yeterli ve deneyimli merkezlerde takip edilmelidir. Acute liver failure is a clinical condition characterized by acute liver injury, hepatic encephalopathy, and increased prothrombin time/international normalized ratio (INR) with a high mortality rate. Therefore, patients with acute liver failure should be followed up in a liver transplantation center and intensive care unit whenever possible. There are 2000-2800 cases per year in the USA, accounting for 0.1% of all deaths and 6% of liver-related deaths. It has been found that 5-6% of liver transplants are due to acute liver failure. Despite improved medical treatment and emergency organ transplantation, the mortality rate of these patients is still around 50%.Viral agents and drug-induced hepatitis are the most common causes of acute liver failure in adults. Acute liver failure should be included in the differential diagnosis in patients with liver test abnormalities with signs of hepatic encephalopathy and prolonged prothrombin time (INR ≥1.5).Treatment in these patients should be mostly in the form of supportive treatment and, if detectable, treatment for the causative agent. These patients should be followed up in adequate and experienced centers, as they may require urgent liver transplantation at any time, as well as good intensive care support.