Yoğun Bakımda Toraks Travmalarına Yaklaşım - Durceylan, Erhan (Yoğun Bakımda Tanı ve Tedavi, 2024)
Travmalar 40 yaş altı en sık ölüm sebebidir ve toraks travmaları bu ölümlerin yaklaşık çeyreğinden sorumludur. Toraks travmaları künt ve penetran olarak iki ana başlık altında incelenir. Künt travma sonucu oluşan patolojiler büyük oranda konservatif yöntemler ile tedavi edilebilirken, tanı bazen karmaşık ve tedavi süreci zorlu olabilir. Penetran travmalarda ise tanı nerede ise ek radyolojik incelemeye gerek kalmadan öngörülebilir ve hemen tamamında cerrahi girişimde bulunmak gerekir. Toraks travma hastalarının sağaltımında dikkat edilmesi gereken; tüm travma hastalarında olduğu gibi, gözden kaçırıldığında mortalite veya ciddi morbidite sebebi olabilecek patolojileri çabuk saptayıp uygun tedaviyi uygulamak olmalıdır.