İlaç Taşıyıcı Sistemlerin Gelişiminde Yapay Zeka Uygulamaları - Amasya, Gülin (21. Yüzyılın Modern İlaç Taşıyıcı Sistemleri, 2023)
Yapay sinir ağları (YSA) başta olmak üzere makine öğrenimi ve derin öğrenme algoritmalarını kapsayan yapay zekâ uygulamaları, bilgiyi kullanan ve karmaşık zorluklara hızlı çözümler üreten güçlü bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapay zekâ teknolojisi; ilaç moleküllerinin keşfi, formülasyonu ve farmasötik dozaj formlarının geliştirilmesi, endüstriyel sürecin desteklenmesi, in vitro/in vivo korelasyon çalışmaları dahil olmak üzere farmasötik araştırmaların birçok yönünde araştırmaları basitleştiren, zaman ve maliyetten tasarruf sağlayan araçlar olarak dikkate değer etkiler sunmaktadır. Bu bölümde yapay zekâ ve yapay sinir ağlarının farmasötik ürünlerin geliştirilmesindeki uygulamaları ayrıntılı olarak tartışılmıştır.