Mikro/Nanorobotlar - İlhan, Miray and Öztürk, Maide (21. Yüzyılın Modern İlaç Taşıyıcı Sistemleri, 2023)
Mikro/nanorobotlar, algılayabilen, sinyal verebilen, yanıt verebilen ve işleyebilen mikro veya nano boyutlu, zekaya ve bilgiye sahip makinelerdir. Sensörlerden elektronik cihazlara kadar birçok üründe bu akıllı sistemlerin kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Hatta geliştirilen yeni stratejiler robotik nanoteknolojinin kanser başta olmak üzere çeşitli hastalıkların teşhisinde ve hedeflendirilmiş tedavisinde kullanımının etkili olabileceğini ortaya koymuştur. Bu bölümde mikro/nanorobotların ilaç taşıyıcı sistemler olarak özellikleri, üretim yöntemleri, motor için itici güç kaynakları, ilaçların mikro/nanorobotlar aracılığıyla hedeflendirilmesi ve mikro/nanorobotlar ile farklı tedavi yaklaşımlarından bahsedilmiştir.