Cinsel Sağlık ve Etik - Topaloğlu Ören, Ekin Dila (Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Temelleri, 2024)
Cinsel sağlık, cinselliğin fiziksel, duygusal ve sosyal yönlerini kapsamaktadır, refahı ve bireysel haklara ve özerkliğe saygıyı vurgulamaktadır. Cinsel sağlık alanındaki etik konular, bireysel özgürlüklerin toplumsal normlar ve mesleki sorumluluklarla dengelenmesi etrafında dönmektedir. Temel hususlar arasında bireylerin özerkliğine ve cinsel yaşamları hakkında bilinçli kararlar alma hakkına saygı duymak, cinsel faaliyetlerin gönüllü ve karşılıklı onay/rızaya dayalı olmasını sağlamak ve cinsel sağlık bilgilerine ilişkin mahremiyet ve gizliliği korumak yer almaktadır. Ayrımcılık yapmamak esastır ve cinsiyet, cinsel yönelim veya diğer faktörlerden bağımsız olarak cinsel sağlık hizmetlerine eşit erişim gerektirmektedir. Mesleki dürüstlüğün korunması, çıkar çatışmalarından kaçınmak ve hastaların refahına öncelik vermek de dahil olmak üzere cinsel sağlık hizmetleri uygulamalarında etik standartların korunmasını içermektedir. Kültürel duyarlılık, etik ilkeler ve insan hakları ile tutarlı uygulamaları teşvik ederken farklı kültürel normları kabul etmek açısından çok önemlidir. Toplum sağlığına ilişkin hususlar, CYBE önleme, eğitim ve savunuculuk stratejileri de dahil olmak üzere, bireysel hakların toplum sağlığının geliştirilmesi ile dengelenmesini içermektedir. Özetle, cinsel sağlığa yönelik etik yaklaşımlar, bireysel özerkliğe saygı duyan, bilinçli karar vermeyi teşvik eden, gizliliği ve ayrımcılık yapmamayı sağlayan, mesleki dürüstlüğü koruyan (sağlık bakım sağlayıcıları, politika yapıcılar gibi.) ve kültürel ve toplum sağlığı hizmetlerini dikkatle ele alan kapsamlı bir çerçeve gerektirmektedir.