Özel Durumlarda Emzirme - Topaloğlu Ören, Ekin Dila (Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Temelleri, 2024)
Özel durumlarda emzirme; prematüre bebekler, çoğul gebelikler sonucu doğan bebekler, sezaryen operasyonu, afetler, bulaşıcı hastalıklar, kronik hastalıklar, kullanılan ilaçlar ve annenin çalışma yaşamına dönmesi gibi birçok zorlu durumu içermektedir ve bu durumlarda hem anne hem de bebek için emzirme sürecinde benzersiz zorluklar yaşanabilmektedir. Prematüre bebekler, emzirme ve emme ile ilgili yaygın zorluklara, sezaryen operasyonu yaşayan anneler hem fiziksel hem de ruhsal sorunlara, duygu durum bozuklukları, kronik hastalıklar ve ilaçlar emzirmenin geçici olarak durdurulmasını gerektirebileceğinden, annenin hastalığı özel zorlukların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. HIV-pozitif anneler bebeğe bulaşma riskiyle karşı karşıyadır. Güvenli alternatiflere erişimin sınırlı olduğu bölgelerde, antiretroviral tedavinin bulaşma riskini azaltmasıyla birlikte emzirmenin sürdürülmesi ile ilgili yaşanan zorluklar ve bulaşıcı hastalıklarda emzirme sürecinin yönetimi oldukça zorlayıcı olabilmektedir. Bununla birlikte engelli kadınların hem fiziksel, duyuşsal ve nörolojik olarak yaşadıkları sorunlar emzirme konusunda yaşanılan zorlukların diğer bir boyutu olarak karşımıza çıkmaktadır. Özel durumlarda emzirme birçok konuyu kapsayan anne-bebek sağlığı ve toplum sağlığını önemli düzeyde etkileyen nultidisipliner ekip çalışması ile emzirmeyi destekleme stratejilerinin geliştirilmesi gereken bir alandır. Emzirme danışmanları, sağlık bakım sağlayıcıları ve destek grupları aracılığıyla alınan eğitim, destek, danışmanlık, sabır ve esneklik, özel durumlarda emzirmenin yönlendirilmesinde oldukça etkilidir. Anne- bebek sağlığı ve refahının sağlanması, başarılı emzirme sonuçlarının elde edilmesi için bu eğitim ve destek çok önemlidir ve destekleme stratejilere ve kapsamlı destek sistemlerine duyulan ihtiyacın altını çizmektedir.