Gebelikte Görülen Fizyolojik-Psikolojik Değişiklikler - Serçekuş, Pınar; Aksu, Damla (Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Temelleri, 2024)
Gebelik, somatik değişikliklere psikolojik karakterdeki değişikliklerin ve sosyal çevreyle değişen etkileşimlerin eşlik ettiği karmaşık bir biyo-psiko-sosyal bir olgudur. Gebelikte annede gelişen fetüsü beslemek, barındırmak ve korumak için birtakım anatomik ve fizyolojik değişiklikler olur. Bu değişiklikler gebelikten sonra başlar ve vücuttaki sistemleri etkiler. Çoğunlukla birbiriyle bağlantılı olan bu değişiklikler plasental hormonlardan etkilenir. Sağlıklı bir gebelik yaşayan çoğu kadın için bu değişiklikler postpartum dönemden sonra gebelik öncesi döneme geri döner. Gebelikte meydana gelen normal fizyolojik değişiklikleri anlamak gebede meydana gelen anormal değişiklikleri ayırt etmeye yardımcı olur. Gebelikte fizyolojik değişimlerin yanında gebeliğin başından sonuna kadar değişen birtakım psikolojik işlevler ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle hemşireler gebeliğin fiziksel olduğu kadar psikolojik boyutunu da ele alarak bireye bütüncül bakım verme konusunda hassas olmalıdır.